Lettere at være frivillig

I dag, d. 8. oktober, offentliggør regeringen et katalog med 10 konkrete initiativer, der skal gøre det lettere at være frivillig. Initiativerne tager udgangspunkt i problemer, de frivillige oplever, og i løsninger, som de frivillige selv har givet input til.

Frivillige på overførselsindkomst skal kunne lave frivilligt arbejde i 15 timer om ugen i stedet for de nuværende fire timer, uden at det koster en del af dagpengene eller efterlønnen. Og rører man i kødgryderne på et frivilligt værested eller på en café for socialt udsatte, skal det ikke være nødvendigt at tage en særlig uddannelse i fødevarehygiejne.

Det har bl.a. været centralt for regeringen at:

· Give bedre vilkår for frivillige på overførselsindkomst
· Sløjfe kravet om arbejdspladsvurdering for frivillige
· Gøre det muligt at uddele overskudmad til velgørende formål

Socialminister Manu Sareen siger:
”De tusindvis af danskere, der hver dag er frivillige, er med til at få samfundet til at hænge sammen. For de er med til at sørge for, at vi får nogle stærke fællesskaber på tværs af alder og social baggrund. Derfor skylder vi dem at gøre det lettere at være frivillig i Danmark. Så jeg håber, at regeringens udspil hjælper til, at de frivillige ikke løber panden mod en mur, når de vil hjælpe andre.”

Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen siger:
”Jeg har stor respekt for de mange danskere, der brænder for en sag og med deres frivillige arbejde skaber uvurderlig værdi for fællesskabet. Frivillige er en helt særlig ressource, både i sportslivet, i kulturlivet og i humanitært arbejde, fordi frivillige selv har valgt at gøre en forskel. Og det giver ingen mening, at frivillige og frivillige organisationer gennemreguleres af regler og krav, hvis det slet ikke er nødvendigt. Derfor har vi givet området et kritisk eftersyn.”

Udover tiltagene vil regeringen gå i dialog med KL om de barrierer, som kommunerne kan være med til at rykke ned. Nogle af initiativerne er allerede i gang, mens andre vil blive skubbet ud over rampen i løbet af det næste år.

Læs "Lettere at være frivillig"